Fiets 2 (april 1945)

Fiets 2 (april 1945)

By on augustus 9th, 2012

Fiets 2 (april 1945)

Door Roelf Nobbe

In de eerste dagen van april 1945 waren er veel Duitse militaire eenheden, die in kleine of grotere groepen marcherend richting grens gingen. Ook ’s nachts hoorde je ze voorbijkomen.

Een eenling, nog betrekkelijk jonge soldaat met geweer over zijn schouder was op de middag van 11 of 12 april sjokkend ‘op weg naar huis’. Uit het dorp kwam een meisje gefietst en de soldaat beval haar te stoppen, kennelijk met de bedoeling om op haar fiets sneller thuis te komen. Het meisje reageerde anders en sloeg abrupt rechtsaf de inrit tussen ons huis en die van buurman Hilverts in en reed door tot de achterkant van de tuin.

De soldaat volgde haar! Op dat moment komt ook opa Hilverts naar buiten; vanachter het raam had hij de gebeurtenis op straat heel precies kunnen volgen. Terwijl de soldaat de fiets probeert te ‘roven’, loopt opa Hilverts op de soldaat af, met intussen een geopend ‘Friedrich Herder’ zakmes in zijn rechterhand en met links stevig het uniform van de Duitser vasthoudend, schreeuwt hij hem toe: ”Doe Kerl, laot das Rad hier, of ik snie die de Strötte aof” De overrompelde soldaat droop af en vervolgde te voet zijn tocht. Opoe Hilverts zei tegen opa: ‘Likst wel hartstikke gek doe, hai har die makkelijk om zaipe helpn kennt.

 

Ik was vijf jaar ouder intussen, maar voor mij was opa Hilverts werkelijk de échte held, die ik in mijn nog jonge leven van dichtbij had meegemaakt.

 

P.S. De naam van het meisje is mij niet meer bekend.

 

Roelf Nobbe

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *