Willem Wilmink, door Paul Abels

Willem Wilmink, door Paul Abels

By on januari 12th, 2014

 

Willink

Willem

[12-01-2014]

Het schijnt dat Elsbeth Etty een biografie van Willem Wilmink aan het schrijven is. Op het gevaar af haar het gras voor de voeten weg te maaien, hier drie anekdotes over WW. De eerste werd mij gisteren verteld in de Lidl door een oud-partijgenote van Elsbeth. Ze heet Mies. De andere twee komen van Herman Finkers en Bert de Haan.

1. ‘Weet je waarom Willem Wilmink zoveel praatte met mensen die hij toevallig op straat tegenkwam? Omdat hij etalagebenen had. Bij die kwaal moet je geregeld even stoppen met je wandelingetje. “Ik vind het zo raar om midden op straat ineens stil te blijven staan in mijn eentje. Daarom ga ik praten met de mensen.”’ Dat zei Willem tegen Mies. Aldus Mies.

2. Herman Finkers kende WW heel goed. Ze waren vrienden. Herman is een overtuigd Maria-vereerder, een belijdend katholiek. Willem kwam uit een links papenvretersgezin. God bestond niet. WW maakte wel een ontwikkeling door: ‘Willem was een atheïst die er niets meer aan doet.’ Aldus Herman.

3. Wilmink woonde in Enschede, studeerde en werkte in Amsterdam, verhuisde naar Zeist en vervolgens terug naar Enschede. Naar de Javastraat 43, de straat waar hij 66 jaar eerder geboren was. Hij kocht echter niet zijn geboortehuis terug. Dat zou hij niet aan kunnen. ‘Elke keer als ik het tuinhekje zou horen klepperen, zou ik denken dat vader thuis kwam,’ zei Willem. Aldus Bert.

 

Paul Abels ( Torpedo Magazine )

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *